Новости

Македонија

Зимско сметање на времето – Часовникот се поместува за еден час наназад и оваа година

Со поместување на часовникот за еден час наназад, од 31. октомври почнува зимското сметање на времето, со што времето во 3 часот ќе се смета како 2 часот.

Последните години во Европа, па и во земјава се води јавна дебата дали е потребно да дојде до прекин на сезонските промени на времето од зимско во летно и обратно.

Како што стои ситуацијата во моментов, сепак треба да го поместуваме часовникот оваа зима.

Иако промената на времето е во принцип корисна за заштеда на енергија во текот на летото, очигледно има повеќе недостатоци отколку предности.

Поместувањето на часовникот отсекогаш бил избор за секоја држава – не постои закон што вели дека часовникот мора да се помести. Во моментов, повеќето европски земји и скоро цела Северна Америка го поместуваат часовникот двапати годишно, додека остатокот од светот се откажа од поместување на часовникот или никогаш не го ни поместил.

Зошто воопшто го поместуваме часовникот?

Првиот човек што предложи промена на времето беше Бенџамин Френклин во 1784 година, бидејќи беше фрустриран од губењето на дневната светлина во текот на летото. Неговата идеја не оживеа во тоа време, таа беше прифатена од Германците само на почетокот на 20 век. Во тој период, енергијата заштедена со поместување на часовникот не беше мала работа – ниту еколошки ниту финансиски.

Зошто го откажуваме поместувањето на часовникот ако заштедува енергија?

Поместувањето на часовникот е откажано првенствено од здравствени причини; повеќе истражувања наведуваат дека поместувањето на часовникот промовира стрес, несоница и срцеви заболувања. Едно истражување ни кажува дека дури и бројот на сообраќајни несреќи во САД се зголемува за 6% во рок од една недела од пролетното поместување на часовникот. Исто така, поместувањето на часовникот значеше многу повеќе во минатото кога станува збор за заштеда на енергија. Еден час нема значително да влијае на потрошувачката, како што некогаш може да има со застарените и поскапи извори на енергија.

Дали е точно летното или зимското време?

Во принцип, зимското време е правило – во зимско време, сонцето е највисоко на небото на пладне. Општо е прифатено дека зимското сметање на времето е точно, иако здравствените проблеми при поместување на времето се почести кога се менува во зимско време.

Евротип
Евротип
To Top