Новости

Македонија

Лекарската комора на Македоонија бара порестриктивни мерки за да се спречи колапс на системот

Лекарската комора ги повика граѓаните да ја препознаат сериозноста на состојбата со ковид-19, а државата да воведе дополнителни ограничувачки мерки за спречување на ширење на пандемијата со цел да се избегне колапс на здравствениот систем.

„Апелираме до Комисијата за заразни болести сериозно да преземе воведување на дополнителни ограничувачки мерки и протоколи. Свесни сме дека овие мерки се крајно непопуларни, но веруваме дека нивното усвојување е повеќе од потребно заради одржливоста на болничките капацитети и зачувувањето на јавното здравје и и здравствените работници “, се вели во соопштението на лекарската комора.

Во Македонија, како мерки за спречување на ширење на епидемијата, во сила се ограничувања на работењето на угостителски објекти до 21.00 часот, полициски час од 22.00 до 5.00 часот, забрана за собирање повеќе од четири лица, како и носење маски и одржување на дистанца.

Лекарската комора посочува дека податоците на Институтот за јавно здравје на Северна Македонија укажуваат дека третиот бран на вирусот зема замав и дека се регистрираат повеќе од 1.000 пациенти дневно, како и дека бројот на активни случаи е зголемен од 8.369 само од 1 март до 12.819.

„Во исто време, расте бројот на пациенти на кои им е потребно болничко лекување поради сериозноста на нивната здравствена состојба и компликации поврзани со ковид-19. Капацитетите се скоро полни, секој ден бараме дополнителен кревет за сериозно болни“, наведува здружението.

Голем проблем за одржување на здравствениот систем, како што е посочено, е намалувањето на бројот на активни здравствени работници, бидејќи меѓу нив расте бројот на заразени и на оние кои се во самоизолација.

„Дополнително се соочуваме со замор, бидејќи епидемијата трае многу долго време. Голем дел од персоналот во ковид центрите работи според системот на ротација, а многу здравствени работници не го искористија годишниот одмор“, се наведува во соопштението на Лекарската комора на Македонија.

Исто така, се посочува дека во услови на намален број здравствени работници и недостаток на начини да се зголеми на краток рок, станува јасно дека помалку лекари, медицински сестри и болничари треба да се грижат за значително зголемен број на пациенти, што неминовно влијае на квалитетот на здравствената заштита.

„Ги повикуваме граѓаните да ја препознаат сериозноста на ситуацијата во која сме предизвикани од ширењето на ковид19 и да им помогнеме на лекарите во нивната борба за заштита на индивидуалното и колективното здравје, бидејќи тоа е единствениот начин да се спречи понатамошно ширење на вирусот и да се избегне колапс на здравствениот систем“, се наведува во соопштението на Лекарската комора на Македонија.

GOLD
To Top