Новости

Македонија

Од полноќ започнува употребата на картичките за патарина за српските граѓани

Патниците од Србија кои со автомобил доаѓаат во Македонија од полноќ на граничниот премин „Табановце“ ќе добијат картичка со 760 денари за плаќање патарина во двата правци на автопатот „Пријателство“ од граничниот премин „Табановаце“ до „Богородица“.

„По полноќ на 15 јуни, дистрибуцијата на картичките „М-смарт“ ќе започне на српските туристи кои го преминуваат ГП„ Табановце “и транзитираат по Коридорот 10. Тие картички ќе бидат дистрибуирани од Министерството за внатрешни работи“, соопштиле од нашата влада за српска „Бета“.

Според одлуката на владата, патниците од Србија се наменети за 200.000 електронски „М-смарт“ картички за плаќање патарина во претстојната летна сезона, од 15 јуни до 15 август.

Право на користење на таа картичка имаат сите граѓани на Србија кои патуваат со автомобил низ Северна Македонија долж „Коридорот 10“, каде што се опремени наплатни станици за употреба на системот за електронско плаќање.

Една картичка по автомобил ќе биде дадена на влезот на граничниот премин „Табановце“, што ќе го контролираат Министерството за внатрешни работи и Јавното претпријатие за државни патишта.

Картите остануваат во трајна сопственост на граѓаните на Србија, кои ќе можат да ги надополнуваат преку системот „е-картичка“, со најмалку 300 денари, за следниот влез во Македонија.

„Ова е гест на благодарност до Република Србија и српските граѓани кои секогаш се добредојдени да го поминат својот одмор во Северна Македонија“, изјавиле за агенцијата Бета од Владата на Северна Македонија.

Тие 200.000 „М-смарт“ картички за електронско плаќање на патарини ќе ја чинат Владата, со производството и исплатената сума, вкупно 172 милиони денари (околу 2,8 милиони евра).

Проценката на бројот на неопходни картички за српските туристи во летната сезона е направена врз основа на податоците од 2019 година, кога е регистриран најголемиот број странски возила што поминале низ Северна Македонија.

Евротип
Евротип
To Top