Новости

Македонија

Рокот за ревакцина со вакцината Астра Зенека ќе се скрати на 6 недели

Министерот за здравство Венко Филипче денеска на прес конференција информираше дека е скратен интервалот меѓу првата доза и ревакцината со вакцината Астра Зенека.

„Утрово разговаравме со членови на комитетот за имунизација. Рокот за ревакцина со вакцината на Астра Зенека од 12 недели, ќе се скрати на 6 недели“, порача Филипче.

Тој вели дека во упатството имало една флексибилност, а тоа е од 4-12 недели.

„Ние бевме многу внимателни чекајќи ги сите публикации и искуства на другите земји во однос на првично регистрираните несакани ефекти. Како времето одминува и гледаме дека тој ризик е минимален, одлучивме ревакцината да не биде на минимумот од 4 недели, туку да биде на 6 недели“, вели Филипче.

Евротип
Евротип
To Top