Новости

Македонија

Се замрзнуваат маржите на млечните производи

Владата на денешната 87-ма седница одлучи да се замрзнат маржите за млечните производи: урда, крајво бело сирење и мешано бело сирење, кашкавал, кисело млеко и павлака и јогурт. Со ова се ограничува највисока трговска маржа до десет проценти во трговијата на големо и на мало.

Од Владата појаснуваат дека при редовна контрола на Државен пазарен инспекторат, им било укажано на потребата од интервенција кај овие стоки поради растот на нивните цени.

Повисоки цени и пакувања со помали грамажи
Така, овие производи се додаваат на веќе посточеките, откако во јуни беа замрзнти маржите на основните прехранбени производи: бел леб и шеќер, сончогледово масло за јадење, брашно од пченица, макарони и шпагети, македонски бел ориз и трајно кравјо млеко. Оваа одлука важи до 31 декември 2022 година.

На денешната Владината седница е донесена и Одлука за престанување на важење на Одлуката за ограничување на извозот на одделни стоки. Одлуката за ограничување на извозот се однесуваше на пченица, брашно од пченица и семе од сончоглед.

Од Владата велат дека во предлогот на Министерството за економија за прекин на нејзината важност, се исполнува и обврската од Договорот за безбедносни механизми за храна во Западен Балкан, потпишан во септември, на Самитот на Отворен Балкан во Белград, а со цел да нема забрана за тргување со основните земјоделско-прехранбени производи.

Евротип
SNBROKER
To Top