Новости

Македонија

Сојузот на синдикати на Македонија бара зголемување на платите на работниците

Сојузот на синдикатите на Македонија оправдано во изминатиот период укажува и бара минималната плата да изнесува најмалку во висина од 60 проценти од просечната плата, а во таа насока ја разбираме и изјавата и иницијативата до крајот на 2021 година да се зголеми минималната плата на 18.000 и со такво зголемување на минималната плата, истата ќе изнесува околу 63 проценти од просечната плата со што би се оствариле заложбите на синдикатот и барањата на работниците, велат од ССМ.

Во следниот период, според ССМ, треба да се размислува и за промена на законското решение со кое ќе се спречи минималната плата да изнесува под 60 проценти од просечната плата, како и да се предвиди решение со кое и останатите плати ќе го следат растот на минималната плата.

Пресметките на ССМ покажуваат дека минималните трошоци на едно семејство
во август изнесувале 34.342 денари што значи дека потребни се две минимални плати за да се покријат основните месечни потреби.

Евротип
SNBROKER
To Top