Новости

Македонија

Уште една земја целосно ги отвори вратите за Македонците

Патниците од Македонија, како и од Албанија, Србија, САД, Либан и Тајван, можат да влезат во Холандија од 24 јуни без никакви ограничувања, јавуваат тамошните медиуми.

Според информациите, тоа значи дека патниците од овие шест земји, вклучително и туристите, нема да мора да покажат тест негативен ПЦР тест или потврда за вакцинација и нема да мора да одат во карантин.

Одлуката ја објави Владата на Холандија, по препорака на Советот на ЕУ да ги додаде споменатите земји на списокот на епидемиолошки безбедни земји од третиот свет, на чии граѓани треба да им биде дозволено да патуваат во ЕУ за кои не се смета дека се потребни.

Сепак, оние кои ќе дојдат во Холандија со авион, ќе мора да пополнат здравствена изјава, што некои авиокомпании дозволуваат да ја пополнат во дигитален формат кога патник ќе провери за лет.

– Ако доаѓате од земја во која ризикот од заболување со ковид-19 е мал (безбедни земји), не мора да покажувате негативен резултат од тестот кога патувате во Холандија. Исто така, не мора да влегувате во самоизолација по пристигнувањето во Холандија – објави владата на таа земја.

Евротип
Евротип
To Top