Новости

Македонија

36 забрани за работа во Македонија – газдите не почитувале препораки за топлотен бран

Министерството за труд и социјална политика информира дека од 4 до 6 август државните инспектори за труд од областа безбедност и здравје при работа, на територијата на Македонија извршиле вкупно 207 инспекциски надзори кај работодавачи за почитување на препораките за топлотен бран. Притоа се донесени 36 забрани на работодавачи кои не ги почитувале препораките да не се работи на отворено од 11 до 17 часот.

Инспекциски надзори кај работодавачи биле вршени во дејности градежништвото, земјоделие, отпади, комунални услуги, конфекциски погони…

Работодавачите ги добиваат во писмена форма следните препораки, со нагласување дека мора да се придржуваат кон нив, бидејќи во спротивно ќе бидат санкционирани:

-Адекватна вентилација и по можност климатизација во затворен работниот простор.

-Да не работат на отворено за време на најтоплиот период од денот односно во период од 11 до 17часот.

-Промени во организацијата на работниот процес (воведување две смени работа).

-Обезбедување засолништа каде вработените можат да се разладуваат одреден период во текот на работата.

-Почести паузи во текот на работата и консумирање течности.

-Работната облека да биде од лесна порозна ткаенина, а при работа на отворен простор – очила и капи.

-Предупредување за зголемени опасности од несреќа при работа (пожари).

Со оглед на тоа што територијата на Република Македонија и денеска се наоѓа во портокалова фаза, работодавачите се обврзани и понатаму да ги почитуваат дадените препораки и да се грижат за безбедноста на вработените во услови на топлотен бран, порачува МТСП пренесува +инфо.

Евротип
SNBROKER
To Top