Новости

Прилеп инфо

Шест девојки ќе се фрлаат по Светиот крст на Водици во Прилеп

Над 110 лица се пријавени за учество во традиционалното фрлање на Светиот крст во водите во отворениот базен од Хотел „Салида“ во Прилеп , на 19 јануари на Богојавление – Водици, информираат од Прилепско намесништво од Преспанско – Пелагониска Православна Епархија.

Меѓу пријавените засега има и 6 девојки, кои ќе учествуваат заедно со момците да го фатат Светиот крст. Пријавувањето ,како и секоја година се одржува на 9 јануари, на трет ден Божиќ, а интересот секоја година е се поголем.

Кандидатите најпрво треба да се крстени и потребно е да имаат бесплатен лекарски преглед, како услов за пријавување за фаќање на Светиот крст, информираат од Прилепско намесништво.

 

GOLD
To Top