Новости

Регион

Полицијата со апел до земјоделците пред престојниот Јаболкобер

МВР на РСМ – ОВР Ресен во пресрет на зголемените земјоделски активности кои ќе се превземаат за време на претстојниот Јаболкобер укажува дека е потребно  земјоделски машини (трактори и приклучна механизација) да ги доведат во исправна состојба, истите да бидат регистрирани, технички исправни и прописно осветлени и означени. Согласно статистиките на полицијата, како најчести причини за случените сообраќајни незгоди во овој временски период биле неосветлени трактори, приколки и работни машини.

ОВР Ресен исто така укажува брзината на движење да се прилагоди спрема условите на патот а согласно Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата (“Сл. весник на РМ“ бр. 169/15, 226/15, 55/16, 11/18, 83/18, 98/19, 302/20 и 122/21), брзината на движење на јавните патишта за трактори се ограничува на 30 km/h а за за трактори што влечат приклучно возило со кое се превезуваат лица се ограничува на 25 km/h.

Евротип
SNBROKER
To Top