Новости

Свет

Брисел бара од тутунските компании да го финансираат собирањето догорчиња

Градските власти на Брисел побараа од тутунската индустрија да преземе дел од трошоците за собирање догорчиња од улиците на белгискиот главен град, бидејќи е забележано дека тој вид смет има тренд на раст.

Во писмо испратено до филијалата на американската компанија „Филип Морис“ и до белгиските компании „Цимабел“ и „Фетабел“, локалните власти бараат да учествуваат со околу 200.000 евра во расходите за чистење на догорчињата од улиците.

Околу десет милиони догорчиња дневно се фрлаат во Белгија, а од нив најмногу во Брисел и околината.

GOLD
To Top