Новости

Свет

(Видео) Неверојатна глетка – како изгледа местото каде се спојуваат Атлантскиот и Тихиот океан

Атлантикот зелен, Тихиот океан син. На местото каде што се спојуваат водите не се мешаат, се гледа само границата каде што се спојуваат водите на двата океана. Оваа глетка може да се види кај Р’тот Хорн, најјужната точка на Јужна Америка.

Оваа појава се јавува заради различната густина на водата и различната температура. Сепак, водите се мешаат, но тој процес оди малку побавно, особено ако водата е помирна, а мешањето на водата оди од долу нагоре.

GOLD
To Top