Новости

Свет

Еве кои се најбезбедни, а кои најнебезбедни авиокомпании

Патувањето со авион никогаш досега не било побезбедно, а доказ за тоа е дека 2017 година е година со најмалку авионски несреќи. Зголемување на безбедноста стана еден од приоритетите во воздушниот сообраќај, а за тоа секако се заслужни и превозниците кои се наоѓаат на листата на најбезбедни авиокомпании во светот.

Веб-страницата Airlineratings.com од 2013 година следи повеќе од 400 авиокомпании во светот и нејзиниот годишен извештај за безбедноста на компаниите е ценет.

Следува листа на 20 најбезбедни авиокомпании во светот, по азбучен ред:

1. Air New Zealand
2. Alaska Airlines
3. All Nippon Airways
4. British Airways
5. Cathay Pacific Airways
6. Emirates
7. Etihad Airways
8. EVA Air
9. Finnair
10. Hawaiian Airlines
11. Japan Airlines
12. KLM
13. Lufthansa
14. Qantas
15. Royal Jordanian Airlines
16. Scandinavian Airline System
17.Singapore Airlines
18. Swiss
19. Virgin Atlantic
20. Virgin Australia

Во извештајот е нагласено дека „Qantas“ е фантастичка авиокомпанија затоа што за речиси во 100 години постоење до денес немала ниту една несреќа со жртви, додека, кога во прашање е безбедноста, благодарение на нејзините иновации е лидер на пазарот.

Покрај најбезбедните, објавена е и листа со најмалку безбедни компании, кои од можни 7 ѕвездички за безбедност добиле само по една. Тоа се:

1. Air Koryo
2. Bluewing Airlines
3. Buddha Air
4. Nepal Airlines
5. Tara Air
6. Trigana Air Service
7. Yeti Airlines(Макфакс)

GOLD
To Top