Новости

Свет

Закон со кој се казнува навредувањето на химната

Властите во Хонг Конг објавија нацрт-закон со кој ќе се казнува навредување на државната химна со до три години затвор и речиси седум илјади долари.

Хонг Конг е посебен административен регион на Кина каде сличен закон беше донесен во 2017 година.

Казните се предвидени за сите кои „јавно и намерно ќе ја навредат химанта“ или за употреба во комерцијални цели, соопшти канцеларијата за Устав и континентални работи во Хонг Конг.

Во соопшението се истакнува дека Законот треба да обезбеди достоинство на химната.

GOLD
To Top