Новости

Свет

Зградата во која се родил Хитлер ќе стане полициска станица

Зградата во австрискиот град Браунау каде се родил Адолф Хитлер во иднина ќе се претвори во регионален полициски штаб за да се спречи неонацистичкиот туризам, одлучи австриското Министерство за внатрешни работи.

„Идната полициска употреба на зградата ќе биде непогрешлив сигнал дека оваа зграда никогаш нема да послужи како споменик на нацизмот“, изјави министерот за внатрешни работи, Волфганг Пешорн.

Екстремистите во Браунау пристигнуваат да се сликаат пред зградата, вели локалното население.

Првите пет месеци од животот Хитлер ги поминал во стан во трокатната зграда во центарот на Браунау, мал град недалеку од германската граница.

Државата ја конфискувала зградата од приватен сопственик во 2017 година, завршувајќи го долгогодишниот спор околу обештетувањето.

Откако му платиле 812.000 евра на поранешниот сопственик, Министерството одлучи да распише тендер за редизајн на зградата, изјави министерот Пешорн.

Извор

GOLD
To Top