Новости

Свет

НАТО ќе ја прогласи вселената за простор за војување

НАТО оваа година ќе се обиде да ја прогласи вселената за простор на војување, изјавија четири високи дипломати, делумно за да му се докаже на американскиот претседател Доналд Трамп дека Алијансата се приспособува на новите закани.

Одлука со која вселената ќе се прогласи за простор за војување треба да се донесе на самитот на светските лидери на 3. и 4. декември во Лондон. На самитот , на кој ќе учествува и Трамп треба да бидат официјално потврдено дека битките не мора да се водат само на копно, вода, воздух и преку компјутер , туку и во вселената.

Иако земјите на НАТО ги имаат 65 отсто од сите сателити во вселената, комерцијалните кинеските сателити нудат различни услуги, од брз интернет во авиони за следење на проектили и за вооружените сили во оваа област.

Кина развива оружје што може да се користи во вселената и стана првата земја чија сонда минатата година слета на темната страна на Месечината.

Русија исто така е вселенска сила и една од ретките земји што може да лансира сателити во вселената.

GOLD
To Top