Новости

Свет

Папата објави револуционерен закон против сексуални злосторства

Папата Франциск денеска објави нов, револуционерен закон со кој од сите католички свештеници и монахињи во светот се бара да ги известат црковните власти за секој случај на сексуално злоставување што ќе го изврши свештенството и да ги пријавуваат нивните старешини кои ги криеле злосторствата.

Станува збор за нов напор католичката хиерархија да преземе одговорност за неуспехот во заштитата на своите поданици, коментираат светските агенции.

Новиот закон предвидува заштита на оние кои ќе пријават и бара сите бискупии да имаат систем кој гарантира доверливост за податоците што ќе ги добие.

Законот дава нова правна рамка за бискупите во САД, која следниот месец ќе се користи во подготовката за усвојување мерки за одговорност.

GOLD
To Top