Новости

Свет

Поделена моќта во Конгресот на САД меѓу републиканците и демократите

Американскиот конгрес доби демократско мнозинство, додека републиканците на американскиот претседател Доналд Трамп ќе ја задржат контролата над Сенатот, објавија американските медиуми.

Би-Би-Си објаснува дека овој пат се бираат новите членови на Конгресот , но дека исходот од гласањето може да влијае на исходот на претседателството на Трамп.

“Сите 435 места во Претставничкиот дом се пополнети на овие избори, и ако демократите сакаат да ја преземат контролата врз Домот со највисоките места, тие ќе мора да одземат најмалку 23 места од републиканците”.

Блумберг вели дека претставниците на демократите во Претставничкиот дом претставиле нацрт-приоритети ако добијат мнозинство: Група политички реформи за финансирање на изборната кампања, изборни единици, гласање и регистрација и антикорупциски закони.

“Републиканците веројатно ќе го задржат тесното мнозинство во Сенатот, а повеќето од нив се спротивставуваат на речиси сите овие мерки… Но, тоа не значи дека плановите на демократите не се важни. Само политичките резултати ќе зависат од тоа што сакаат двете страни”.

Американската агенција наведува дека некои од опциите се , ако демократите добиваат мнозинство, тие би можеле да ги искористат во наредните две години и да ја оспорат кампањата во 2020 година, издавајќи низа соопштенија за печатот во форма на воведување и донесување закони кои не се применливи

GOLD
To Top