Новости

Свет

Русите направи чудо од технологија

Рускиот претседател Владимир Путин испрати необична порака во говорот на Дума дека “Авангард” ќе биде монтиран на „сармат” наместо “рубеж”, што ја намали грешката на целта на само 15 метри.

Клучно е што „сармат“ на 500 километри почнува да исфрла 19 хиперсонични проекти, вели Момчило Милиновиќ од Катедрата за вооружување на Машинскиот факултет во Белград кој го анализирал руското вооружување.

Целиот проект „Авангард“ минатата година, додека бил на тестирање оружјето било тајна, а основното прашање како со него се управува.

Се сомневале во прецизноста со оглед на тоа дека нема управувачки органи. Меѓутоа е поставен на „сармат“, „авангард“ и има можност да менува курс до 6.000 километри бочно, а висина од највеќе до најмалку.

Путин нагласи дека „Авангард“ е дело на млади инженери кое како што рекол, растеле заедно со проектот.

[/su_youtube]

 

GOLD
To Top