Новости

Свет

Русија ја зајакнува флотата со две нуклеарни подморници

Русија планира својата флота годинава да ја зајакне со две нуклеарни подморници, потврди рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу.
Подморниците „Казан “ и „Принц Владимир“ се опремени со нуклеарен арсенал и тие ќе бидат вклучени во руската флота пред крајот на 2019 година, истакна Шојгу.

Тој додаде дека новите подморници „ќе ја дефинираат идната слика за руските подморници и ќе овозможат зголемување на рускиот одбранбен систем и ќе ја зајакнат позицијата на Русија во океаните“.

Конструирањето на подморницата „Казан“ почна пред десет години, а првпат вплови во 2017 години, а до сега беше тестирана. Додека конструирањето на „Принц Владимир“ почна во 2012 година, а беше завршена во 2017 година кога и вплови.

Двете подморници се модернизирана верзија на претходните модели – 885 и 955. „Казан“ носи крстосувачки ракети „Килибар“ и „Оникс“, а „Принц Владимир“ е опремен со ракетите РСМ-56 „Булава“, познати и како „СС-НХ-30“.

Русија до 2021 година предвидува да вклучи уште неколку нуклеарни подморници во својата флота.

GOLD
To Top