Новости

Свет

Фондацијата „Отворено општество“ на Сорос заминува од Унгарија

Фондацијата „Отворено општество“ на Џорџ Сорос ќе ја затвори канцеларијата во Будимпешта и ќе се пресели во Берлин, пишува австрискиот весник „Ди Пресе“.

Унгарската интернет страница „444.hu“ објави дека Канцеларијата на Фондацијата за отворено општество ќе биде затворена на 31 август и ќе биде преместена прво во Виена, па потоа во Берлин.

Унгарскиот премиер Виктор Орбан ја нападна работата на американскиот милијардер со унгарско потекло, обвинувајќи го за мешање во внатрешните работи на земјата и за помагање на опозицијата. Орбан се залага за построга легислатива за работата на невладините организации, потег што е критикуван од меѓународната заедница.

Евротип
SNBROKER
To Top