Новости

Свет

Вакцинација или неделно тестирање за целиот јавен сектор во Њујорк и Калифорнија

Градот Њујорк и сојузната држава Калифорнија ќе побараат од сите вработени во јавниот сектор, вклучително и наставници и полицајци, да се вакцинираат против коронавирусот до средината на септември.

Како што е најавено во одделни изјави на градоначалникот на Њујорк, Бил де Блазио и гувернерот на Калифорнија, Гавин Њуз, во спротивно, ќе треба да се тестираат за ковид-19 на неделно ниво.

Се проценува дека може да вклучува околу 340.000 вработени во јавната администрација на Њујорк и околу 246.000 вработени во државната администрација на Калифорнија, пишува Гласот на Америка.

И покрај фактот дека вакцинацијата не е задолжителна и ниту еден вработен нема да биде принуден да се вакцинира, официјалните лица сметаат дека непријатноста поради неделното тестирање ќе доведе вработените во јавниот сектор да бидат вакцинирани.

„Целта е закрепнување. Потребно ни е тоа за да го вратиме градот, да ги зачуваме граѓаните безбедни”, рече Де Блазио.

Крајниот рок за вакцинација е 13 септември, кога училиштата почнуваат да работат во градот Њујорк.

Градот одлучи да го повлече ваквиот потег поради зголемувањето на бројот на случаи на коронавирус стимулиран од заразната делта варијанта од крајот на јуни, кога дневниот просек на нови случаи се зголеми за повеќе од 300 проценти.

Минатата недела градот Њујорк објави дека ќе воведе вакцинација или неделно тестирање за вработените во болничкиот систем.

Во меѓувреме, Секретаријатот за работи на бранители стана првата федерална агенција која објави задолжителна вакцинација на вработените.

Во САД, во саботата се регистрирани 51.000 нови инфекции, што е зголемување за 172 проценти во споредба со изминатите две недели, а околу 250 луѓе умираат секој ден.

Според официјалните податоци, повеќе од 162 милиони Американци се целосно вакцинирани, што е околу 49 проценти од населението и скоро 60 проценти од возрасните.

Анкетите, сепак, покажуваат дека скоро 80 ​​од оние кои не биле вакцинирани велат дека нема да ја примат вакцината под никакви околности.

Евротип
Евротип
To Top