Новости

Свет

Во САД почна вакцинирањето деца на возраст од 12 до 15 години

Во САД почна вакцинирањето против коронавирусот на деца на возраст од 12 до 15 години, кои ги има околу 17 милиони.

„Тоа е уште еден џиновски чекор во борбата против пандемијата на коронавирусот“, рече американскиот претседател Џозеф Бајден, кој сака да ги охрабри родителите да ги однесат своите деца на вакцинација.

Бајден рече дека вакцината за деца од 12 до 15 години е безбедна, ефикасна, практична, брза и бесплатна. Според него, од вчера околу 15.000 аптеки спроведуваат вакцинација.

Вакцината за оваа возрасна група е иста како и вакцината за возрасни, вклучувајќи го и дозирањето, така што децата ќе можат да ја примаат вакцината на постојните локации.

Младите обично имаат поблаги симптоми на коронавирусот од возрасните и нивната вакцинација досега не беше приоритет. Сепак, тие не се заштитени од коронавирусот и можат да го пренесуваат. Вакцинацијата на младите луѓе ќе придонесе за забавување на текот на епидемијата, рекоа американските здравствени власти.

GOLD
To Top