Новости

Свет

ЕУ: Земјите на сопствена одговорност да ја користат третата доза на вакцина

Земјите од Европската унија кои ќе одлучат да користат дополнителна трета доза на вакцина против Ковид-19, може да се соочат со правни проблеми, бидејќи Европската регулаторна агенција за лекови (ЕМА) се уште не препорача дополнителна доза на вакцината, објави денеска Европската комисија.

ЕМА постојано сугерираше дека се потребни повеќе податоци пред да се одобри употребата на зајакнувачката вакцина, пишува Ројтерс.

„Зголемените дози во моментов не се одобрени за маркетинг и се уште не биле предмет на научна проценка од страна на научниците од ЕМА, бидејќи нема доволно податоци“, рече комисијата на ЕУ.

Во соопштението се додава дека одговорноста за одлучување за вклучување на засилувачки вакцини во кампањите за вакцинација лежи на самите земји -членки и тоа може да значи дека во случај на неочекувани несакани ефекти кај пациентите, земјите од ЕУ може да сносат правни последици.

Комисијата на ЕУ, исто така, рече дека во такви случаи, одговорноста на компаниите за вакцини нема целосно да исчезне ако засилувачот на вакцините се администрира без одобрение од ЕМА.

Секоја компанија што доставува вакцини против Ковид-19 на Европската унија преговараше за различни клаузули, кои остануваат во голема мера доверливи.

Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ) соопшти дека Австрија, Белгија, Франција, Унгарија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург и Словенија во моментов препорачуваат употреба на засилувачки вакцини против Ковид-19, додека 13 други европски земји се уште разговараат за тоа.

Во последниве месеци, ЕУ резервираше милијарди дози од неколку производители на вакцини за следните години, кои исто така може да се донираат за посиромашните земји.

Вакцината за зајакнување на Ковид-19 ќе биде достапна за Американците од 20 септември, соопштија американските здравствени власти минатата недела.

Некои земји од ЕУ имаат програми за компензација кои имаат за цел да ги надоместат потенцијалните жртви за штета од вакцини надвор од судот, но критериумите за надомест се разликуваат.

Од почетокот на кампањата за вакцинација во Европа, стотици барања се поднесени до властите од потенцијалните жртви, што го покажуваат официјалните податоци од Данска, Германија, Норвешка и Швајцарија, додека досега се одобрени само неколку парични надоместоци.

Евротип
SNBROKER
To Top