Новости

Свет

Кина го потврди првиот случај на птичји грип Х3Н8 кај луѓе

Кина соопшти дека го открила првиот случај на птичји грип Х3Н8 кај луѓе, но здравстените власти тврдат дека ризикот од негова трансмисија од човек на човек е мал. Познато е дека сојот Х3Н8 инфицира коњи, кучиња и фоки, но досега не беше дијагностициран кај луѓе.

Инфенцијата, според кинеското Министерство за здравство, е регистрирана кај четиригодишно момче во централната провинција Хенан. Детето било хоспитализирано на почетокот на април со температури и други симптоми на грип и се наведува дека е заразено при директен контакт со птици.

Евротип
SNBROKER
To Top