Новости

Свет

Кинески научници пронајдоа антитело што ги неутрализира сите варијанти на КОВИД

Молекуларните биолози во Кина пронајдоа антитело способно да се врзе за најстабилниот регион во структурата на С-протеинот на коронавирусот и да ги неутрализира сите негови варијанти, вклучително и Омикрон. Првите резултати од експериментите со овие молекули беа откриени во напис во научната библиотека BioRxiv, пренесе РИА Новости.

Тим кинески истражувачи од Универзитетот Сун Јат-сен во Гуангжу го идентификуваа уникатното антитело во примерок од крв од кинески жител кој имал коронавирус, кој бил земен примерок во 8-та Народна болница во градот.

Примерокот е земен во голема студија чија цел е да се испитаат голем број примероци на крв од жители на Кина кои страдале од тежок КОВИД-19. Истражувачите од нив изолирале култури на Б-клетки што произведуваат антитела и забележале кои честички вируси можат да ги нападнат.

Антителото, наречено 35B5, е подеднакво ефикасно во неутрализирање на сите вообичаени варијанти на САРС-КоВ-2.

Првично, лекарите изолираа две молекули – 35B5 и 32C7, чии дури и мали концентрации активно ги неутрализираат честичките од првиот тип на SARS-CoV-2. Последователните експерименти покажаа дека антителото 35B5 е подеднакво ефикасно против варијантите на коронавирус Бета и Делта, додека моќта на втората молекула драстично се намали.

Истражувачите добиле слични резултати во експериментите на глувци инфицирани со сите вообичаени варијанти на коронавирусот. Антителото 35B5 ги штити сите глодари од смрт и сериозно оштетување на белите дробови, додека ефективноста на втората молекула е значително намалена во борбата против новите варијанти на САРС-КоВ-2.

Универзалната природа на дејството на антителото 35B5 се должи на фактот што оваа молекула се врзува за делот од S-протеинот на коронавирусот кој е речиси непроменет за време на еволуцијата на SARS-CoV-2. Неговата структура е иста за сите варијанти на коронавирусот, вклучително и неодамна идентификуваната варијанта Омикрон.

Според научниците, оваа молекула може да се користи за создавање универзални вакцини способни да ги потиснат сите постоечки варијанти на коронавирусот, како и идните варијанти на СОВИД-19, кои може да се појават во наредните месеци и години.

Евротип
SNBROKER
To Top