Новости

Свет

Од 1 август нови правила за влез во Австрија поради корона вирусот

Од 1 август стапува на сила новата регулатива за влез во Австрија од земји со зголемен епидемиолошки ризик.

Според новата регулатива, потврдата за вакцинација на лица помлади од 18 години нема да има рок на важност. За возрасни, правилото не се менува и потврдата за целосна имунизација важи 270 дена.

Дополнително, австриските власти прифатија уште една кинеска вакцина „Конвидеција“ произведена од „Кансино биологикс“. Станува збор за векторска вакцина, која се дава само во една доза.

Засилена доза се препорачува четири до шест месеци по вакцинацијата.

Инаку, правилата за влез во земјава важат за земји со висок епидемиолошки ризик, но во моментов ниту една земја не е вклучена на таа листа од австриските власти, пренесе Блиц.рс.

Евротип
SNBROKER
To Top