Новости

Свет

Опасен тренд: Сирово и расипано месо е новата дрога кај младите

Во екот на пандемијата на коронавирусот, луѓе, почесто млади, почнале нов тренд на конзумирање на расипано сирово месо.

Причината за такво однесување е непостоењето на „ноќен живот“ кај младите поради пандемијата на ковид-19.

Сировото и расипано месо претставува силен опијат кој како што истакнуваат повеќето младу лица, им помага да се опуштат од стресот и напнатиот начин на живот.

За сировото месо да биде доволно силен опијат, неопходно е одредено количество месо да се остави неколку дена, или пак, еден месец надвор од фрижидер. Кога месото ќе почне да скапува, со појавата на одредени бактерии кои го деконструирааттоа е спремно за конзумација.

Сировото и расипано месо создава многу силно чувство на опиеност, и според младите, претставува најдобар опијат од сите останати.

Во интервју за познатиот таблоид „The Sun“, лекарката Сара Џарвис истакнува дека овој нов тренд е многу опасен по здравјето на луѓето, бидејќи може да предизвика одредени дигестивни проблемио и појава на специфични бактерии – Салмонела, Ешерихија коли и Листерија.

Сѐ уште не е познато која супстанца во сировото месо предизвикува чувство на опиенпст, но се претпоставува дека некоја од наведените бактерии го создава тоа чувство.

GOLD
To Top