Новости

Занимливости

Париз ќе одвои 300 милиони евра за обнова на Ајфеловата кула

Градските власти на Париз соопштија дека во следните 15 години ќе одвојат околу 300 милиони евра за обнова на Ајфеловата кула.

Најавата за обнова на една од најзначејните туристички знаменитости во Париз, доаѓа во време кога францускиот главен град ја подготвува својата кандидатура за домаќин на Летните олимписки и параолимписки игри во 2024 година и за Светската изложба во 2025 година.

Ајефовата кула, која е изградена во 1889 година за потребите на отворањето на тогашната Светската изложба, стана заштитен знак на Париз и еден од најпосетуваните споменици во светот.

GOLD
To Top