Новости

Свет

Половина од населението во Израел прими две дози вакцина

„Единствено што останува е да продолжиме да ги следиме ограничувањата наметнати поради ковид-19“, рече министерот, пренесоа израелските медиуми.

Масовната вакцинација во Израел, најбрзата во светот, започна на 19 декември и оттогаш падна бројот на заразени и сериозни случаи на заболување.

Повеќе од 6.000 Израелци починаа од почетокот на пандемијата.

Оваа недела беа објавени нови регулативи, врз основа на кои до 5.000 луѓе ќе можат да присуствуваат на настани по повод претстојните верски и државни празници, додека Израел ги укинува ограничувањата во согласност со планот за издавање на „зелени поминувања“ за вакцинирани лица .

Велигден, Рамазан и Велигден ќе бидат прославени на празничната трпеза од најмногу 20 лица во затворено и 50 на отворено.

Како што е наведено денес, повеќе од пет милиони, односно 55,94 проценти од Израелците ја примиле првата доза на вакцината, а скоро 4.650.000 биле целосно вакцинирани.

Зелениот израелски премин ќе биде признаен од Кипар од 1 април, а вакцинираните Израелци ќе можат да патуваат таму без тест за вирусот корона и нема да мора да одат во карантин.

На невакцинираните Израелци ќе им треба негативен тест, со исклучок на деца на возраст под 12 години.

GOLD
To Top