Новости

Свет

Путин може повторно да се кандидира за претседател на Русија

На денешниот состанок на Советот на Руската Федерација, односно на горниот дом на парламентот, е усвоен законот со кој се дозволува рускиот претседател Владимир Путин повторно да учествува на претседателските избори.

Законот претходно беше донесен во Думата, односно долниот дом на рускиот парламент.

Голем број законски одредби беа формулирани врз основа на измени и дополнувања на Уставот, како што е ограничување на бројот на претседателски мандати за едно лице, објави ТАСС.

Тој се однесува на сегашниот шеф на државата, без оглед на неговите претходни претседателски мандати.

Ова правило му овозможува на сегашниот шеф на државата да ја извршува таа функција уште два мандата.

Законот предвидува дека секој руски државјанин над 35-годишна возраст, кој има постојан престој во земјата најмалку 25 години и нема и никогаш немал државјанство или дозвола за престој во друга држава, може да се кандидира за претседател на Русија.

GOLD
To Top