Новости

Свет

Рекордна стапка на инфлација во Германија

Германија се соочува со највисока инфлација во последните 40 години.

Податоците на Заводот за статистика, покажуваат дека инфлацијата во март скокнала на 7,3 отсто. Во февруари инфлацијата изнесуваше 5,1 отсто. Економскиот институт Ифо прогнозира дека инфлацијата во тековната година ќе биде до 6,1 отсто, што би било највисока вредност од обединувањето на Германија во 1990 година. Поради енергетската криза, скокнаа трошоците во Германија. Земјата во годините на пандемијата влезе и во рецесија.

Евротип
SNBROKER
To Top