Новости

Свет

Руско-италијанска студија: Спутник V штити подобро од омикрон отколку Фајзер

Малата прелиминарна лабораториска студија покажа дека нивоата на неутрализирачки антитела кај луѓето инфицирани со варијантата омикрон, вакцинирани со руската вакцина Спутник V, не се намалиле како кај оние кои примиле вакцини Pfizer.

Заедничкото руско-италијанско истражување, финансирано од рускиот фонд за директни инвестиции, кој го продава Спутник V во странство, ги споредиле крвните серуми на луѓе кои примиле различни вакцини. Прелиминарните истражувања го спровеле научници од институтот Спаланзани во Италија и институтот Гамалеја во Москва, каде што беше развиена вакцината Спутник В.

Истражувачите велат дека примероците земени три до шест месеци по примањето на втората доза од вакцината покажале дека нивоата на антитела кај луѓето кои примиле две дози Спутник V биле повисоки од оние кои биле вакцинирани со вакцината Фајзер. Студијата опфатила 51 лице вакцинирани со Sputnik V и 17 луѓе кои примиле две дози од вакцината Pfizer.

„Потребата од зголемена доза на вакцина е очигледна“, според студијата објавена вчера.

Студијата, која сè уште треба да се рецензира, покажала дека омикронските неутрализирачки антитела биле откриени во крвниот серум на 74,2 отсто од испитаниците вакцинирани со Sputnik V и 56,9 отсто од оние кои биле вакцинирани со вакцини развиени од Pfizer / BioNTech.

Претходната прелиминарна студија на Институтот Гамалеја покажала дека засилената доза на Спутник Лајт обезбедува посилен имунолошки одговор во форма на анти-омикронски антитела отколку само две дози на Спутник V. Ширењето на варијантата на омикрон на коронавирус во Русија само што започна . Денеска биле потврдени 38.850 новозаразени, наспроти 33.899 претходниот ден.

Повеќе од 1.600 случаи на инфекција со омикрон се официјално потврдени.

Евротип
SNBROKER
To Top