Новости

Свет

СЗО: Случаите на мајмунски сипаници се тројно зголемени во Европа во последните 2 недели

Светската здравствена организација соопшти дека случаите на мајмунски сипаници во Европа интензивно се зголемиле во последните 2 недели и тројно се зголемиле.

Регионалниот директор на Светската здравствена организација (СЗО) за Европа, Др. Ханс Клуге, во соопштението за медиумите, ги оцени најновите случувања во ширењето на вирусот мајмунски сипаници во европскиот регион на организацијата.

Наведувајќи дека Европа продолжува да биде центар на епидемијата на мајмунски сипаници, Клуге рече: „Од 15 јуни, во европскиот регион на СЗО беа откриени повеќе од 4.500 случаи. Бројот на случаи се зголеми за трипати во последните две недели“.

Клуге изјави дека најголемиот дел од потврдените случаи во регионот се луѓе на возраст меѓу 21 и 40 години, а 99 отсто од пациентите се мажи.

Клуге изјави дека 10 отсто од случаите се хоспитализирани на лекување, а 1 лице досега е пренесено на интензивна нега.

Истакнувајќи дека никој заразен со мајмунска сипаница досега не починал во регионот, Клуге рече: „Брзата еволуција на болеста може да го промени ставот на Комитетот за итни случаи на СЗО за вонредната ситуација на вирусот за кратко време“.

Наведувајќи дека светот треба да преземе итни и унифицирани мерки против натамошното ширење на вирусот, Клуге рече: „Не треба да бидеме рамнодушни кон епидемијата што се шири толку брзо и речиси секој ден допира до дотогаш незасегнатите места“.

Вирусот на мајмунски сипаници

Сипаница на мајмун, една од ретките болести предизвикани од ендемски вирус, е поделена на 2 како Конго и Западноафрикански видови.

Вирусот, кој обично се пренесува од животно на човек и ретко од човек на човек, може да предизвика висока температура и чешање на меурчиња на телото.

Според најновите податоци на американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), има вкупно 5.323 случаи во 31 земја во светот.

Евротип
SNBROKER
To Top