Новости

Свет

СЗО со апел до постарите од 60 години: Не патувајте!

Општите патни забрани нема да го спречат ширењето на омикронот, но патувањата треба да ги одложат лицата постари од 60 години, предупреди Светската здравствена организација (СЗО).

„56 земји донесоа мерки за патување во обид да го одложат увозот на новата варијанта“, се вели во упатствата на СЗО објавени денеска.

Организацијата со седиште во Женева редовно дава препораки за кои не може да се каже дека ги спроведуваат 194 земји-членки.

„Општите забрани за патување нема да го спречат меѓународното ширење на вирусот и ќе бидат тежок товар за животите на луѓето и за заработувачката за живот“, предупредува СЗО.

Напротив, мерките „може да имаат негативен ефект врз здравствените системи во пандемија бидејќи би можеле да ги обесхрабрат државите да известуваат за новите секвенционирачки и епидемиолошки податоци“, велат од организацијата, која издаде такво предупредување за време на викендот.

СЗО ги повикува луѓето кои не се во добра здравствена состојба и им се заканува потешка форма на Ковид, да ги одложат патувањата.

„Луѓето на возраст над 60 години и оние со коморбидитети (срцеви заболувања, рак, дијабетес) треба да го одложат патувањето“, препорачува СЗО.

Ги повикуваат сите патници да бидат „внимателни“, да се вакцинираат и да се придржуваат до санитарните прописи за јавно здравје без разлика на нивниот статус со вакцинација, да носат маски и да одржуваат физичка дистанца, да избегнуваат собири, да ги проветруваат просториите.

Во неделата, регионалната канцеларија на СЗО за Африка ги повика земјите да ги остават границите отворени, а Јужна Африка повика на „итно укинување“ на ограничувањата за патување што државите почнаа да ги применуваат по откривањето на варијантата омикрон.

Во денешната техничка изјава, СЗО ги повика земјите да ги проценат ризиците како проверка на патниците, изолација при одлучувањето за мерките.

„Сите мерки мора да бидат пропорционални на ризикот, временски ограничени и имплементирани со почитување на достоинството на патниците, човековите права и основните слободи“, пишува СЗО.

„Важните меѓународни патувања – вклучително итно хуманитарно патување, репатријација на граѓани и транспорт на потребна опрема и материјали мора да бидат приоритет“, соопшти СЗО, цитирајќи препораки што веќе ги дала во првите месеци од пандемијата.

Евротип
SNBROKER
To Top