Новости

Свет

Хаос на аеродромот во Шангај, додека илјадници беа принудени да бидат тестирани за Ковид 19

Кинеските власти тестираат милиони луѓе, воведуваат карантини и затвораат училишта, откако минатата недела открија неколку локални трансмисии на коронавирус во три града во земјата.

Деновиве се спроведуваат обемни мерки во градовите Танџин, Шангај и Манџули, и покрај релативно малиот број потврдени нови случаи на коронавирус во споредба со САД и другите земји каде се забележуваат нови бранови на зараза.

Неодамнешните нови жаришта покажаа дека сè уште постои ризик од враќање на вирусот, иако во голема мерка е под контрола во Кина.

Националната здравствена комисија пријави две нови локални преноси на коронавирус во Шангај во претходните 24 часа, што е вкупно седум случаи од петокот.

Двата најнови случаи на зараза во Шангај се блиски контакти на работници на аеродромот каде што беше потврдена зараза со коронавирус во ноември.

Синоќа меѓународниот аеродром во градот Пудонг одлучи да ги тестира своите вработени и собра 17.719 примероци до раните утрински часови денеска.

Планирано е да се тестираат други во околните заедници доколку се евидентираат нови случаи на зараза.

Видеа објавени преку социјалните мрежи покажуваат хаотични сцени на аеродромот кога на вработените им биле дадени итни упатства да се тестираат. Се гледаат луѓе додека стојат во големи групи и се туркаат меѓу службените лица во заштитни одела.

Кина евидентирала вкупно 86.442 потврдени случаи на зараза и 4.634 починати од моментот кога вирусот првпат беше забележан во градот Вухан кон крајот на минатата година.

GOLD
To Top