Новости

Свет

CNN објави документи: Како Кина го прикри бројот на заразени на почетокот на епидемијата

Американската мрежа Си-Ен-Ен објави документи во кои се наведува дека тие покажуваат значителни пропусти на Кина на почетокот на епидемијата со коронавирусот.

Документите кои протекоа од кинеската провинција Хубеи покажуваат дека Кина покажала помал број на лица заразени со вирусот корона, дека биле потребни недели за да се дијагностицираат нови случаи и не ја информирале јавноста за шпицот на сезоната на грип во декември минатата година, што се совпаѓа со времето кога постои сомневање дека се појавија првите случаи на коронавирус  во Кина.

Во извештајот означен „внатрешен документ, доверлив“, локалните здравствени власти во провинцијата Хубеи, каде првпат беше откриен вирусот, на 10 февруари наведе вкупно 5.918 новооткриени случаи, што е двојно повеќе од официјалниот јавен број на потврдени случаи.

Таа повисока бројка не беше објавена во тоа време, а се чини дека Кина презентираше податоци за да се намали сериозноста на епидемијата, според документот на 117 страници од провинцискиот центар за контрола и превенција на болести Хубеи, до кој имал пристап Си-Ен-Ен.

Како што е наведено, иако документите не даваат докази за намерен обид да се прикријат наодите, тие откриваат бројни недоследности во она за што властите знаеле и што било откриено во јавноста.

Документите, кои го опфаќаат нецелосниот период помеѓу октомври 2019 година и април годинава, укажуваат на нефлексибилен здравствен систем ограничен со бирократија од врвот надолу и процедури кои не беа подготвени да се справат со појавата на кризата.

Додадено е дека во неколку критични моменти во раната фаза на пандемијата, документите обезбедуваат јасни докази и укажуваат на образец на институционални неуспеси, а една од највпечатливите точки на податоците се однесува на бавноста со која се дијагностицираат локални пациенти со коронавирус.

Си-Ен-Ен ги контактираше кинеското Министерство за надворешни работи и Националната здравствена комисија, како и Комисијата за здравство на Хубеи, за да ги коментираат документите, но тие не добија одговор.

Денес, на 1 декември, се навршува една година откако првиот познат пациент покажа симптоми на болеста во главниот град на провинцијата Хубеи, Вухан, а во документите се наведува дека Хубеи се соочувал со епидемија на обичен грип во тоа време, освен за првите пациенти со ковид-19.

Извор: cnn.com

GOLD
To Top