Новости

Свет

TikTok блокираше непроверени сметки во Италија по шокантната смрт на девојче заради предизвикот „Blackout“

Италијанскиот регулатор за приватност на податоците и нареди на кинеската апликација Тик Ток во петокот да ги блокира сметките на сите корисници во Италија чија старост во апликацијата не може да се потврди, после смртта на десетгодишно девојче.

Регулаторот рече дека Тик Ток се обврзал да ја забрани регистрацијата за деца под 13-годишна возраст, правило што е лесно да се заобиколи. Се наведува дека Тик Ток е должен да ги блокира сите непроверени кориснички сметки најмалку до 15 февруари, додека се очекува истрага.

Пресудата беше донесена откако десетгодишно девојче почина од гушење во Палермо, Сицилија, во случајот што ја шокираше Италија. Девојчето врзало ремен околу грлото за да учествува во предизвикот. Целта беше да го задржи здивот додека се снима на телефон. Предизвикот се претвори во трагедија. Откако била хоспитализирана во болница во Палермо, наредниот ден починала откако мозокот и бил прогласен за мртов.

Тик Ток, сопственост на кинескиот „БајтДенс“, чија популарност расте низ целиот свет, особено кај тинејџерите, во врска со трагичната смрт рече дека ќе им бидат ставени на располагање на властите за време на истрагата. „Ние користиме различни алатки за да идентификуваме и отстраниме каква било содржина што може да ги прекрши правилата“, рече портпаролот на Тик Ток. „Ние продолжуваме внимателно да ја следиме платформата како дел од нашата постојана заложба за заштита на нашата заедница.

Регулаторот рече дека на Тик Ток му е забрането „понатамошна обработка на кориснички податоци за кои не постои апсолутна сигурност за возраста и, според тоа, не се во согласност со прописите поврзани со стареењето“ на оние на кои им е дозволено да ја користат апликацијата. Ова значи дека корисниците на непроверени сметки повеќе нема да можат да поставуваат видеа или да комуницираат со други луѓе на платформата ако не ја докажат својата возраст.

GOLD
To Top