Новости

Битолски трачарлуци

Годинава никој не ружа елка!

Порано три месеци пред Лудата ноќ, се прашваше, а дури и здосадваше прашањето: ,,Каде за Нова Година?”

Сега пријатели, некако не само шо нема еуфорија, него и не знајме оти испраќаме една и чекаме друга. Порано, се дрецкаја од земја „пуфлињата“ во градО и арантаран бараја по дуќани шо да облечат за на најлудата ноќ да изгледат ТОП човечее! Сега, нема ни дуќани, а изглеа и пуфлиња не останаја. Која се испомажи и израѓа, која сфати оти место и простор за комплекс нема и киниса странство на арабајтен батец.

Порано се поминваше низ БезистенО и се купваја елки, честитки, дедо мразовци, светулки… Сеа изглеа сите веќе не ни ружат елка. Или немат време или па не ни му е дојдено до то. Уште елка му фали на толку сметки, па да не прајме муабет за светулки и ѕунѕурки. ПоранО снег да заврни се чекаше едвај, а сега на честитка снег не ни иди да видиме. Се полнеа кафичите, се слушаше детски џагор…Сега тивки се децата со ајфоните в раце купени со кредити и позајмици, само на „мама то“ да е среќно. (И за жал отупено!)

Се пееја песни, се журкаше, се украсваше, се резервираја меани од пред време. Од баѓи пред време. Сега можи и Љуѓе нема кој да ги пополни тие меани и ресторани со различни новогодишни понуди, музики, програми а сечиј вкус.

Порано од друга страна пак, имаше чоечиња шо од онаму да ги видиш ќе ти напраеа „Добар Ден“, сеа бегат од другата страна на улицата оти ти борчат ѓаол и пол пари, а веќе ги потрошиле за чизмички и палто да му купат на децата.

Порано имаше делба, сега има разделба. Гнев, квазиинтелегенции, шефчиња, ниски души. Порано имаше дух. Имаше „Нови Години“. Сега само има спомени и носталгии по старите. Оти нема Љуѓенца пријатели. Нема добро. Нема повод за елка, а Дедо Мраз одамна чактиса оти не мирисаме на арно.

Евротип
Евротип
To Top