Новости

Битолски трачарлуци

Ракија, промаја, тетра пелени, бајачи! – Кои се термините шО светО не ги знај за нас, ама и обратно?!

Ракија:

Во светот: Непознат термин

Кај нас : алкохол, жесток пијалок, средство за дезинфекција, лек, ко ќе си настинат се мачкаш со ракија.

Промаја:

Во светот: Измислена именка.

Кај нас: Состојба во која задолжително ќе настиниш. Место во кое паралелно има две врати или прозорци отворени. Опасен круг на ѓаолот. Предупредувања: Ќе ти се укочи вратО, ќе те фати полојната, ќе те искини промајата!

Чорапи:

Во светот: моден додаток

Кај нас: 3 за стотка. Чорапи со киселина за да ти ја смалат температурата.

Бајачи:

Во светот: Непознат термин

Кај нас: Луѓе кои имАт чудотворни моќи или занает кој му бил пренесен од бабите. Пример:,,Ој на Бајач, нешто ко подуплашен ми си!” или ,,Бабе ми те имат почудено оти многу убав ми си!” И одиш на ,,бајач” ти фрлат сол, зејат над тебе. Му даваш мајца твоја, ти ја враќат ,,маѓепсана”. ,,Баеле” 6 сати над мајца, се мачеле, се умориле. Се верува оти ако преспиеш со неа, ќе станиш како нов!

Кафе:

Во светот: Пијалок

Кај нас: Пијалок со кој ќе ти се крени притисокО. Во чаша, стаклена, пластична, со лајче, без лајче. Можи да се пие со комшите, со роднини, пријатели, на состанок, а најпојќе во Битола на улица ,,Биди виден!” Во прилог оди пластично лајче кое задолжително мора да се вклопи во кабадајски аутфит и цаурска цвиќера. Се пие седнат со поглед на кај улицата.

Контејнер за ѓубре:

Во светот: Место каде треба да се фрлат отпадоци

Кај нас: Измислена именка!

Жена:

Во светот: Девојка, дама, убава, дотерана, модел, деловна жена, нежна жена, силна жена.

Кај нас: Домаќинка, дадилка, ,,средство” за едно или повеќекратна употреба, поим или машинерија за раѓање, работа и дефиниција за мултитаскинг. И фала Богу, љубовница!

Тетра пелени:

Во светот: Не постои таков термин

Кај нас: Три рала партали кои служат како некој вид ,,долен веш” за бебињата за да не му се оштетат колкчињата.

Во светот: колкчињата се правилни и без нив.

Кај нас: без нив сите се криво – леви.

Плата:

Во светот: Финансиски средства кои ги добиваш како награда за заслужениот труд.

Кај нас: Нема плата! Платата ќе закасни! Минимална плата! Неосигуран си! Пола работно време! Државна и обична плата! Ќути оти нема плата да добиеш! Зошто воопшто ти требат пари?! Се на се мисловна именка, дури и да не постои!

Пензионери:

Во светот: Богати стари луѓе кои на старост го шетат светот!

Кај нас: Само стари луѓе кои ги чувате дома и ги догледвАте за да му ја трошите пензијата. Најчесто, луѓе шо служат ко платежна картичка за плаќање на сметките.

Дискотека:

Во светот: Место каде што младите танцуваат!

Кај нас: Дупка кај шо сите стојат простум и се туркат низ гужви.

Недела:

Во светот: Ден за одмор.

Кај нас: Ден кај шо си приморан да ја слушаш комшивката со правосмукалката или вселенското летало од Југославија. Ден за пијанење на ливада и секако ден на ефтината струја!

Улична мода:

Во светот: Мода, дотерани луѓе, модни додатоци

Кај нас: Тренерки за до на бакал, пижами за в комши, штикли за на Корзо.

Во светот: Ремен

Кај нас: Опасач!

Евротип
Евротип
To Top