Новости

Шоубиз

Како ќе изгледа музејот посветен на Ѓорѓе Балашевиќ

Познатиот кантавтор од Нови Сад, Ѓорѓе Балашевиќ почина во февруари оваа година, а целиот регион ја оплакуваше неговата смрт, па се роди идејата да се изгради музеј во неговиот роден град – всушност Ателје на соништата на Џорџ Балашевиќ, како што го нарече словенечкото дизајнерско биро Бевк Перовиќ.

Предвидено е музејот да се гради во близина на Дунав, односно во рамките на паркот на новосадскиот кампус, во непосредна близина на зградата на Ректоратот, пишува Градња.

Според проектот, новиот објект кој ќе се наоѓа во рамките на постоечкиот парк „воспоставува нова платформа за читање на поетското творештво“.

Понатаму се наведува дека објектот е материјално едноставен. За разлика од нежната градина, има груба бетонска конструкција, направена со дунавски песок и чакал, објект отпорен и робустен.

Студиото од соништата е поставено на постамент, плоча која го дели објектот од територијата на паркот, а воедно е и тремот на зградата. Повеќе за музејот на Ѓорѓе Балашевиќ, погледнете и причитајте тука.

Евротип
SNBROKER
To Top