Новости

Шоубиз

Тешко прашања после победата: Ќе успее ли Украина да ја организира Евровизија во 2023 година?

Украина победи на овогодинешниот избор за песна на Евровизија што се одржа во Торино.

Бидејќи, според традицијата, натпреварот треба да се одржи следната година во земјата победничка, многумина поради војната во Украина се запрашаа дали во таа земја може да се организира голем меѓународен настан како Евровизија.

Според правилата на Евровизија, земјата што ќе победи добива право да организира натпревар следната година. Меѓутоа, тоа не се случувало секогаш.

Последен пат победник кој одби да го организира натпреварот беше во 1980 година. Израел една година претходно победи втор пат по ред, а поради финансиски проблеми не можеше повторно да го организира натпреварот. Затоа Холандија ја презеде организацијата и организираше фестивал во Хаг.

Претходно, земјите победнички наведоа слични причини за одбивање на организацијата, а Монако дури имаше и друг проблем – во таа земја немаше доволно голема сала за фестивалот, па „скокна“ Би-Би-Си и организира натпревар во Единбург.

Сепак, досега не победила земјата во која се води војна, што го наметнува прашањето и за безбедноста и за можноста за организирање на сериозен настан како што е Евровизија.

По победата на Украина, Европската радиодифузна унија, главниот организатор на натпреварот, најави дека ќе соработува со украинскиот радиодифузер за да го организира натпреварот.

„Очигледно се соочуваме со уникатни предизвици во однос на организацијата на натпреварот за следната година“, се вели во соопштението и се додава дека тие се подготвени да разговараат со другите членови на ЕБУ со цел подобро да го организираат Изборот за песна на Евровизија.

Медиумите уште пред финалето изјавија дека е договорено Евровизија следната година да се одржи во Британија, што никој не го потврди тоа.

Сепак, беше потврдено дека челниците на градските власти во Стокхолм понудиле да организираат натпревар во случај на победа на Украина на почетокот на мај, а слична понуда дала и шпанската радио и телевизија (RTVE), но тие не прецизирале во кој град би се одржал изборот за песна на Евровизија.

Евротип
SNBROKER
To Top