Новости

Занимливости

Балканот полуде по оваа билка: Од хектар може да заработите и до 12.000 евра

Таа е одлична храна поради ниската содржина на калории и големата содржина на витамини и минерали. Аронијата ја чисти крвта, го смалува холестеролот и крвниот притисок,делува противвоспалително. Многубројни епидемиолошки студии укажуваат на силната поврзаност меѓу конзумирањето аронија и намалувањето на смртноста од срцеви болести, тумор и други дгенеративни болести, односно намалување на развојот на истите.

Садниците аронија достигнуваат полн род во осмата година, даваат 10 килограми по грмушка, а моменталната цена е едно евро за килограм. Според некои проценки може да донесе приход и до 12.000 евра. Не е комплицирана за одржување, а некоја грмушка во одредени услови може да даде и до 17 килограми плод.

Оваа билка е вистинско чудо од Бога, па треба да се искористи максимално, а ако се укаже можност и сам да ја садите и заработувате од неа, зошто да не.

GOLD
To Top