Новости

Занимливости

ВИДЕО: Светлосен спектакл по повод 130 годишнината на Ајфеловата кула

Париз денеска ја прославува 130 годишнината од изградбата на еден од најзначајните симболи , Ајфеловата кула.

Во чест на годишнината , на Ајфеловата кула беа поставени ласдерски светла и вечерва беше изведен спектакл преку кој беа покажани важните настани поврзани со овој споменик.

Спектаклот беше видлив од поголемиот дел на Париз. Ајфеловата кула е е една од најпосетуваните туристички атракции на светот. На неа годишно се качуваат 6 милиони туристи.

Најголемиот број останува за да се овековечат со градбата , што ја изградил Филип Ајфел за Светскиот саем во 1889 година. Ајфеловата кула за прв пат за јавноста била отворена на 15 мај 1889 , неколку дена откако била изградена.

 

GOLD
To Top