Новости

Занимливости

(Видео) Во Швајцарија отворена најстрмната жичарница во светот

Во Швајцарија беше отворена најстрмната железничка жичарница во светот, .

Започнува од долината во градот Швиц до селото Стоус, а се наоѓа под планината Фроналпшток, Стоус Бан. Жичарницата беше 14 години во изработка и нејзината изградба чинеше 52 милиони швајцарски франци.

Најголемиот наклон на пругата изнесува скоро 111%.

Жичарницата е пофалена за својот револуционерен дизајн, со четири цилиндрични кабини кои се прилагодуваат на промените и им овозможуваат на патниците да останат во исправена состојба.

Може да носи до 34 лица со брзина од 10 метри во секунда по патеката од 1,720 метри, при што патувањето трае четири минути.

Патувањето со оваа жичарница трае само четири минути.

Евротип
SNBROKER
To Top