Новости

Занимливости

Градови со најчист воздух во светот: Најздравите луѓе живеат овде

Додека во последниот период кај нас постојано се зборува за големото загадување на воздухот, во некои делови на светот воздухот е толку чист што се смета за вистински мелем за белите дробови и за целокупното здравје. Еве во кои градови жителите дишат најчист воздух.

Островот Хаваи, а особено градот Хонолулу, се смета за едно од подрачјата со најчист воздух во САД, но и во целиот свет. Експертите веруваат дека тоа се должи на ветровите што дуваат и ги носат сите штетни честички кон морето. Дали чистиот воздух е причината зошто Хаваи се наоѓа на списокот на држави со најмалку срцеви удари годишно? Можеби…

https://www.instagram.com/p/B4sSE9_BlfO/?utm_source=ig_embed

Цирих, Швајцарија

Уште еден многу чист град кој воведе строги мерки за управување со отпадот. Жителите најчесто се одлучуваат за возење велосипед, а што се однесува до транспортот, тие користат и возови, автобуси и метро. Малкумина избираат да возат автомобил, а тоа придонесува Цирих да биде еден од градовите со најчист воздух.

Аделаида, Австралија

https://www.instagram.com/p/BtMiHpbFily/?utm_source=ig_embed

Овој град повеќепати е прогласен за еден од најчистите градови во светот, но и високо е рангиран на списокот на најдобрите места за живеење.

Калгари, Канада

View this post on Instagram

Amazing photography work from @bennyklau

A post shared by Calgary Insta (@calgaryabinsta) on

Своето место на списокот на најчисти градови го заслужи најверојатно поради пристапот кон отстранувањето и управувањето со отпадот. Кампањата „Премногу добро за да биде отпад“ значително го намали количеството ѓубре што завршува на полињата. Распределувањето на органската храна и рециклирањето на различните материјали драстично го намалија загадувањето во Калгари.

Хелсинки, Финска

https://www.instagram.com/p/B0kobaYhumg/?utm_source=ig_embed

Овој град е една од најчистите престолнини во светот. Една од главните причини за тоа е што граѓаните за транспорт најчесто избираат велосипед. Верувале или не, Хелсинки има повеќе од 3.800 километри велосипедски патеки.

Рејкјавик, Исланд

Рејкјавик е еден од петте најчисти градови во светот. Градот е целосно посветен на користење на алтернативните извори на енергија – околу 90 проценти од градот се затоплува и се снабдува со струја преку геотермална енергија.

Хамбург, Германија

Овој град е светски лидер во концептот „зелена енергија“. Хамбург е добар пример за тоа како може да функционира оваа стратегија – целта е да се намали емисијата на штетните гасови за 40 % до 2020 година и за 80 % до 2050 година.

https://www.instagram.com/p/ByarcR_IOt1/?utm_source=ig_embed

GOLD
To Top