Новости

Занимливости

Девојка изеде радиоактивно јаболко од Чернобил – погледнете што се случи

Откако HBO ја објави серијата Чернобил која е буквално апокалиптична и ја покажува големата чернобилска несреќа поради која многумина починаа во големи маки и од тешки болести, се разбуди интересот за Чернобил.

Во Черновил на 26. април 1986. се случи најголемата несреќа во историјата на нуклеарните централи и до денес единствен случај на седми степен на нуклеарен настан според Меѓународната скала на нуклеарни настани.

Во 1 часот и 23 минути дошло до експлозија, а дошло до ланец од неколку експлозии и пожари кои создале радиоактивен облак во атмосферата кој потоа се раширил над широк географски регион. Радиоактивниот облак бил 30-40 пати поголем од оној што настанал над Хирошима.

Оваа девојка која се занимава со Чернобил од 2012 година не се плаши да го посетува толку често ова место што не носи ниту заштитна маска, допира се со голи раце, па дури јаде и радиоактивни јаболка.

Извор

GOLD
To Top