Новости

Занимливости

Експресен меѓународен лет кој трае пократко од пиење кафе

Осум минути трае најкраткиот меѓународен лет во светот. Линијата на авиокомпанијата „Аруба Ерлајнс“ ги поврзува Аруба, карипски остров под суверенитет на Холандија, и градот Пунто Фихо, на северот на Венецуела.

Растојанието меѓу двата аеродрома е 80 километри, а на оваа линија ќе лета „бомбардиер ЦРЈ200“. Летовите на експресната авиолинија ќе се одвиваат двапати неделно, а најевтиниот билет ќе чини околу 200 долари.

Пред повеќе од една година згасна дотогаш најкратката авиолинија во светот меѓу Алтенрхајн во Швајцарија и Фридрихшавен во Германија. Австриската компанија „Пиплс Виеналајн“, која го одржувала 8-минутниот лет, се одлучила на тој чекор поради слабиот интерес од патниците.

GOLD
To Top