Новости

Занимливости

Забрана за музиката на Мајкл Џексон

Документарецот „Оставајќи го Неверланд“, чија премиера беше пред неколку дена, произведе ефект што најверојатно не го очекувавме.

Додека се уште беше жив, Мајкл Џексон беше обвинет за педофилија, а очигледно обвиненијата не завршуваат и по неговата смрт.

Меѓутоа, сега, приказната за двајца мажи кои тврдат дека биле сексуално злоупотребени од страна на детето како дете, ќе ја избришат и музиката на кралот на попот.

Од илјадниците коментари на социјалните мрежи, ние разбравме дека дури и луѓето кои досега биле обожаватели на “Џако” го осудуваат . И ова е само еден дел од ефектот на лавина што го предизвика филмот.

Оваа недела десетици радио станици ширум светот ја донесоа одлуката да престанат да го емитуваат Мајкл Џексон . Тоа беше предизвикано од најновите скандалозни откритија за она што се случувало на имотот на Неверленд.

Канада, Нов Зеланд, Данска се меѓу повеќето земји каде кралот на поп музиката ќе се слуша поретко од радио. Друго е прашањето колку слушаме радио во дигиталната ера во која живееме, и дозволуваме некој друг да ја прилагоди нашата листа на песни.

Но, овие мерки доведуваат до друга дискусија – дали таквиот чекор е соодветен.

Според некои, не постои начин да се разликува уметноста од уметникот, а според другите – тоа е она што треба да го направиме.

Трети сметаат дека се потребни не забрани на музиката на Џеко, туку широка дискусија на тема педофилија во која обвиненијата нема да се фрлаат само на изведувачот, како и да се зборува и во сегашноста, а не само во минато време.

GOLD
To Top