Новости

Занимливости

Италија го забрани пристапот на големите крузери во историскиот центар на Венеција

Од септември, сите бродови кои надминуваат 1000 тони, ќе бидат обврзани да ја сменат својата рута, односно не смеат да влегуваат во заливот на Венеција. Италијанската влада ја донесе оваа одлука по низата протести поради зачестените инциденти, од кои последниот беше во јуни кога петмина беа повредени при судир на голем крузер и мал туристички брод.

Ваквата забрана воопшто не е новина. Имено, до 2013 година постоела слична забрана, а од 2017 година се апелирало на промена на рутите на крузерите, но попусто.  Сега, со законското решение, владата настојува меѓу другото да ги надмине и проблемите со загадувањето во заливот, како и изразената ерозија на темелите на градот како резултат на огромните бранови, предизвикани токму од бродовите.

 

GOLD
To Top